Stiri

18 Septembrie 2018


Implică-te pentru biserica din Vecerd!

Vă aduceți aminte când, pentru prima dată, ați intrat în biserică de mână cu unul dintre părinți sau chiar alături de bunici? Probabil că nu, însă cu siguranță există un moment important din viață pe care vi-l amintiți și este legat de biserica din sat. Asta pentru că biserica joacă unul dintre cele mai importante roluri în viața comunității sătești. În fiecare etapă a vieții este prezentă și biserica.
Întotdeauna biserica ne-a adunat pe toți împreună și a făcut posibilă legătura spirituală cu cei care nu mai sunt printre noi. Fiecare sunet de clopot ce se aude din turnul bisericii din Vecerd ne aduce mai aproape de înaintașii noștri și ne mai trezește câte o amintire din copilărie sau din tinerețe. 
Timpul și-a lăsat amprenta pe zidurile bisericii și pe ulițe. Satul, așa cum îl știam mulți dintre noi, pare să se piardă în negura vremii... Nu putem lăsa satul să dispară! 
La fel cum comunitatea s-a format în jurul bisericii, acum putem readuce satul la viață pornind de la biserică. Sunt necesare reparații la biserica din Vecerd, de care ne leagă atâte amintiri. Este nevoie de un clopot care se trage automat. 
E timpul să ne implicăm!

Donații pentru aceste lucrări se pot face în contul Parohiei Ortodoxe Vecerd
IBAN: RO92RNCB0228160430650002
desschis la BCR

Readu satul la viața de altădată! 
Transmite-le bunicilor și părinților, prin suntetul copotului, 
că nu ți-ai uitat rădăcinile! 
Rămâi, prin implicarea ta, un fiu de seamă al satului!


29 August 2014

Satul meu, m-am întors acasă! ...
... au spus într-un glas peste 100 de persoane cu origini în satul Vecerd.

După mulți ani fii satului s-au reunit pe ulițele pe care cu atâta bucurie și seninătate le-au însuflețit în copilărie, la casa părintească, sau cea a bunicilor, în care și acum se mai simte mirosul pâinii proaspăs scoase din cuptor și se aud basmele de la gura sobei, și la biserica unde pentru prima dată au înălțat cu glas tare „Tatăl nostru“.
Câte amintiri și câtă bucurie s-a citit pe chipurile vecerzenilor, unii veniți de la sute de kilometrii distanță, și câtă uimire și încântare în privirile celor care i-au însoțit și au călcat pentru prima dată în „satul care dă buna ziua“. Bătrânilor rămași în sat li s-au deschis larg brațele încercând să-i îmbrățișeze pe toți cei întorși în sat și pe care nu mai sperau să-i revadă, iar lacrimile de fericire le-au udat obrazul brăzdat de vreme.
A fost o sărbătoare a oamenilor simpli, care deși cu timpul au atins un statut social important și-au păstrat din inocența copilăriei și modestia rurală. Deși a fost într-adevăr un eveniment s-a păstrat caracterul familial și tradițional, fără osteneala autorităților.
Gătiți de sărbătoare, unii în port tradițional, specific satului, vecerzeni de toate vârstele s-au strâns întâi la biserică unde au participat la o slujbă oficiată de Preotul Paroh Marius Ciprian Bogdan. La fel ca în trecut biserica din Vecerd a fost arhiplină iar icoanele pictate pe pereți parcă mulțumeau celor prezenți pentru rugăciunile rostite într-un glas. În predica de la final Preotul Paroh Marius Ciprian Bogdan a remarcat faptul că această primă ediție are loc în prima sâmbătă de după Praznicul Adormirii Maicii Domnului și a propus ca la edițiile următoare să se păstreze aceeași dată.
După slujbă, participanții la eveniment au pornit într-un tur al satului, au vizitat mânați de călăraș fiecare uliță și s-au oprit la fiecare poartă împodobită cu covoare tradiționale înflorate unde bătrânii satului îi așteptau să le dea binețe. Răsunau ca altădată ulițele Vecerdului de chiotele copiilor.

Deși la petrecerea tradițională ce a urmat participanții nu au mai fost în număr atât de mare, cei care au rămas s-au bucurat de suprize cu specific popular pregătite și s-au prins în joc așa cum o făceau la nunțile și sărbătorile din sat. După foarte mulți ani în care Căminul Cultural din Vecerd a găzduit doar pomeni și parastase, iată că de această dată din sală s-au auzit cântece folclorice și strigături populare păstrate de-a lungul vremii ca o comoară a satului.
La final, toți cei care au răspuns chemării și s-au întors acasă au promis să transforme această sărbătoare într-o tradiție a satului și să țină seama de propunerea preotului ca în fiecare an, în prima sâmbătă de după Sfânata Mărie Mare să se reîntoarcă în Vecerd cu toții.

Bogdan Albu

Articol publicat în Gazeta Hârtibaciului



24 Iulie 2014

Satul meu, mă-ntorc acasă!

A venit timpul să ne reîntoarcem în locul unde ne-am petrecut copilăria, locul care pentru noi înseamnă atât de mult, locul în care ne-am construit primele amintiri. Niciodată nu am abandonat acest loc pentru că oricât de departe am fi fost, el a rămas mereu în sufletele noastre. În 16 august avem ocazia să retrăim acele amintiri, cu aceeași prieteni din copilărie, pe aceleași ulițe. Pentru fiecare dintre noi Vecerdul este acasă și de fiecare dată când vorbim cuiva de Vecerd spunem că este satul meu. Să spunem fiecare acum "Satul meu, mă-ntorc acasă!".
Pentru confirmarea prezenței accesați pagina evenimentului Satul meu, mă-ntorc acasă! 
Specificați deasemenea numărul de persoane.
Anunțați totodată prietenii, rudele care au copilărit în Vecerd despre eveniment.
Vă așteptăm să vă întoarceți acasă, în satul vostru!


15 Martie 2013


!!! APEL !!!


Să ne cinstim înaintaşii

Apelăm la toţi vecerzenii ca înainte de Sărbătoarea Floriilor să vină pentru o acţiune comună de curăţenie în cimitirul satului. Trecerea iernii a lăsat urme pe aspectul cimitirului şi este important ca la Florii să fie aranjat.



21 Noiembrie 2012


NU “plastificării” casei bunicilor

Vecerdul în topul celor mai bine conservate sate de pe Valea Hârtibaciului




Cum vă amintiţi casa bunicilor? Cu siguranţă nu vă revin în memorie imagini cu geamuri termopan, poartă din fier forjat sau acoperiş din tablă. Realitatea secolului 21 ne demonstrează însă că aceste materiale de construcţii sunt tot mai des folosite la renovarea caselor din vechile sate româneşti. Perspectiva tradiţională ne îndeamnă să spunem că renovările de acest gen afectează ceea ce numim farmecul casei bunicilor.

Vecerdul este plasat de către arhitecţi în rândul celor mai bine conservate patru sate de pe Valea Hârtibaciului în ceea ce priveşte arhitectura tradiţională. În acest sens Eugen Vaida, preşedintele Asociaţiei Monumentum, spune că Vecerdul este inclus în lista de prioritaţi a asociaţiei în vederea protejării ahticeturii tradiţionale.

Este vorba despre un proiect care vizează documentarea fotografică a circa 15000 de case din cele mai frumoase 96 de sate din sudul Transilvaniei. Dintre aceste sate 30 sunt de pe Valea Hârtibaciului. Fotografierea din exterior a fiecărei case din aceste sate constituie fundamentul pentru alcatuirea Arhivei Caselor din Mediul Rural din Transilvania de Sud. La această ahrivă se vor implica prin servicii de consultanţă membrii Interressengemeinschaft Bauernhaus e.V. din Germania şi a arhitectul Jan Huelsemann.
„Documentaţia fotografică a caselor tradiţionale pe care o derulăm în prezent are scopul de a reţine valoarea documentar-istorică a caselor pentru a folosi generaţiilor viitoare care vor dori să reconstruiască ceea ce distrug în prezent, intenţionat sau indirect, din nepasare, părinţii şi bunicii lor. Nu în ultimul rând, ea înmagazinează detalii specifice ale stilurilor arhitecturale referitoare la  ancadramente, tâmplărie, zidărie sau dulgherie care constituie informaţii importante pentru specialiştii din domeniul arhitecturii”, a declarat Eugen Vaida.

Totodată, pe lângă documentaţia fotografică, proiectul desfăşuart de către Asociaţia Monumentum presupune şi schimbarea regulamentelor locale de urbanism şi informarea proprietarilor asupra legislaţiei. Plecând de la faptul că până la finele acestui an (2012) primăriile comunale sunt obligate să legalizeze noul Plan Urbanistic General al localităţii, iniţiatorii proiectului împreună cu specialiştii din cadrul Direcţiilor Judeţene de Cultură şi Patrimoniu Naţional se încearcă să îi convingă pe primari să adopte regulamente severe de protecţie a patrimoniului.
Ca urmare a implementării acestor reguli reprezentanţii asociaţiei se vor deplasa în fiecare dintre cele 96 de sate şi îi vor înştiinţa pe proprietari asupra obligaţiilor pe care le au conform regulamentului local, a legii protecţiei patrimoniului din zonele de protecţie a monumentelor istorice cât şi asupra legii construcţiilor.

Regulile specifice de intervenţie asupra faţadei caselor tradiţionale şi a acoperişurilor se referă la interdicţia de a folosi tablă sau ţiglă din ciment pentru învelitoare, interzicerea edificării porţilor din fier forjat. În schimb se recomandă refolosirea ţiglelor vechi tradiţionale sau a celor noi dar cu forma şi coloarea celor vechi precum şi construirea porţilor din esenţe de lemn după modelul tradiţional.
Deasemenea regulile specifice prevăd demontarea tâmplăriei tradiţionale a ferestrelor şi înlocuirea acesteia cu ferestre din PVC. Recomandarea în acest caz este de a se reabilita vechea tâmplărie.
------------------------------------------------------------------------------------------------------------

11 Aprilie 2012


Vă amintiţi emoţia cu care aţi mers, copii fiind, pentru prima dată,  de mână cu bunicii sau părinţii, la biserica din Vecerd pentru Slujba de Înviere? 
Vă amintiţi sentimentul pe care l-aţi avut când aţi auzit pentru prima dată cum din sufletul tuturor celor din biserică, bătrâni şi copii împreună, răsună "Hristos a înviat din morţi / Cu moartea pe moarte călcând / Şi celor din morminte / Viaţă dăruindu-le"? 
Vă amintiţi bucuria cu care aţi ciocnit, între biserici, primul ou roşu la sfârşitul slujbei împreună cu ceilalţi copii din sat?
Vă doresc ca în acest an, de Sfânta sărbătoare de Paşti, oriunde aţi fi şi oricât de mult şi-ar fi pus aprenta peste voi trecerea vremii, să resimţiţi aceleaşi emoţii şi bucurii ale copilăriei.
Hristos a înviat!
------------------------------------------------------------------------------------------------------------
10 Aprilie 2012

Mesajul Preotului Paroh din Vecerd, Marius Ciprian Bogdan, cu ocazia Sărbătorii Învierii Domnului, 
adresat vecerzenilor de pretutindeni.


Cine nu s-ar bucura întru biruinţa Domnului nostru Iisus Hristos? El nu a fost biruitor pentru El, ci pentru noi. Biruinţa Lui nu L-a făcut pe El mai mare sau mai viu, sau mai bogat, ci pe noi ne-a facut astfel. Biruinţa Lui nu este egoism, ci dragoste, nu este înşfăcare, ci dăruire. Cuceritorii pământeşti iau biruinţa asupra lor; Hristos este singurul Cuceritor care o aduce. Nici măcar un singur cuceritor 
pământesc, împărat sau căpetenie, nu doreşte ca biruinţa lui să-i fie luată şi dată altcuiva; numai Domnul Cel Înviat dăruieşte biruinţa Lui cu amândouă mâinile, fiecăruia dintre noi şi nu este supărat, ci mai mult Se bucură atunci când noi, prin biruinţa Lui, ne facem biruitori – cu alte cuvinte: mai mari, mai vii şi mai bogaţi decât am fost.
Hristos a înviat!

------------------------------------------------------------------------------------------------------------

08 Aprilie 2012

Flori pentru creatorii istoriei satului

Ne amintim de ei şi îi cinstim aşa cum se cuvine pentru că ei au construit istoria satului şi ne-au făcut pe noi moştenitori ai Vecerdului.
An de an, în sâmbăta dinaintea Floriilor, moştenitorii satului, plecaţi în lumea întreagă, se reîntoc pe meleaguri natale şi se adună în cimitirul de pe coastă, pentru a le aduce recunoştinţă şi flori înaintaşilor lor. E un moment special pentru satul Vecerd care îi vede adunaţi laolaltă pe cei care odinioară erau copiii care alergau râzând pe dealurile dinprejur.
De această dată îi vede plângându-i pe cei plecaţi din această lume, bunici, părinţi, fraţi sau fii. E dureros, dar preotul paroh îi încurajează şi le aduce speranţă spunând în cadrul predicii de la sfârşitul slijbei de pomenire a morţilor că "La sfârşitul acestei vieţi nu punem punct, ci virgulă" citându-l pe Dan Puric.
Din păcate de la an la an, numărul celor prezenţi la acest eveniment pare să fie tot mai mic. Poate că nu ar trebui să rămânem indiferenţă faţă de înaintaşii noştri, şi cel puţin o dată pe an, în sâmbăta dinaintea Floriilor, să le arătăm recunoştiţa pentru ceea ce am devenit.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------
27 ianuarie 2012

Alături de copiii din Vecerd

În vremuri în care sărăcia este întâlnită în majoritatea zonelor României, ce frumos ar fi fost să spunem că la Vecerd nu este aşa şi că toţi locuitorii satului se bucură de condiţii de trai mai mult decât bune. Sunt din păcate şi la Vecerd familii care o duc greu şi ce este cel mai grav că pe urma acestei situaţii suferă copiii. Ei nu sunt vinovaţi pentru păcatele sau neputinţele părinţilor.
Din fericire aceşti copii nu sunt întru totul lăsaţi de izbelişte. Liga Social Umanitară "Pater Don Demidoff" a hotărât să includă şi copiii sărmani din Vecerd pe listele celor care beneficiază de ajutor din partea organizaţiei. Astfel, începând cu acest an, şi copiilor sărmani din Vecerd li se distribuie săptămânal pâine şi alimente, ocazional pachete cu haine, jucării, articole de igienă sau rechizite şcolare. Deasemenea, medicul Ligii oferă consultaţii medicale şi medicamente gratuite la nevoie.
Sprijinul acordat acestor copii a început în perioada sărbărotilor de iarnă din 2011 când au fost pregătite pachete cu dulciuri care le-au fost dăruite copiilor de Moş Crăciun. În schimb copiii au pregătit alături de preotul paroh din sat un program de colinde şi poezii.
Fericirea copiilor sărmani în momentul primirii unor cadouri este greu de descris în cuvinte şi poate părea greu de crezut că anumite lucruri care celor mai mulţi dintre noi ni se par normale aduc atâta bucurie.

13 comentarii:

  1. Bravo băiete! Faptul ca te preocupa promovarea acestui colt de rai e o binecuvântare pentru mine. Sunt convins ca tot mai multi dintre cei care s-au născut, sau măcar au copilărit(cazul meu),în acest sat minunat, vor retrăi amintiri irepetabile datorita pasiunii tale!Mulțumesc! Cornel Damian

    RăspundețiȘtergere
  2. Mulţumesc pentru aprecieri şi ma bucur că am putut să vă dau ocazia să retrăiţi copilăria de la Vecerd.

    RăspundețiȘtergere
  3. Faci un lucru minunat pentru noi! Si nu suntem putini! Numai ca vecerzenii stau la indoiala prea mult pana sar la bucurie! Asa de mult imi sunt dragi!Respect!

    RăspundețiȘtergere
  4. te felicit pentru promovareaa vecerdului .

    RăspundețiȘtergere
  5. Felicitari ... ma uit si nu-mi vine sa cred ....

    RăspundețiȘtergere
  6. Felicitari, Bogdane!

    Nu ma asteptam sa gasesc pe internet, ceva legat de satul copilariei mele.
    Iti multumesc ptr efortul tau care ne aduce atata bucurie noua, celor care suntem atat de departe.

    Stefanut,
    Irapuato, Mexico

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Bucuria pe care v-o aduc este rasplata pentru ceea ce am facut aici. Vecerdul te asteapta intotdeauna cu bratele deschise Stefanut

      Ștergere
  7. felicitari Bogdan, pentru treaba minunata pe care o faci, ne aduci in suflet numai bucurii!!! daca se poate mai multe poze cu case din Vecerd, ar fi minunat
    inca o data felicitari!
    Ramona a lui Ioan Marcu Vecerd nr 111

    RăspundețiȘtergere
  8. Felicitari Bogdan! Multumesc pentru " calatoria" care mi-ai oferit-o!

    Dana Albu ( Dana lu Manole)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc! Sper sa apuc in curand sa imbunatatesc "oferta turistica" si astfel sa aveti parte de o calatorie si mai placuta

      Ștergere
  9. acesta e cel mai frumos lucru care exista. iubesc satul acesta. imi amintesc perfect de tot ceea ce ma facea fericita in acest colt de rai.

    RăspundețiȘtergere
  10. Claudiu Aurelian Popa24 iunie 2016 la 23:56

    admir ceea ce ati facut pe acest blog si va multumesc din suflet pentru acest lucru!
    in acest spatiu am trait unele din cele mai fericite clipe din viata mea, m-am format ca om si este locul la care ma gandesc in fiecare zi din viata mea!
    va doresc tot binele din lume si imi face mare placere sa vad ca nu e un loc uitat. Claudiu Popa -0734221223

    RăspundețiȘtergere